GREEK VETERAN ATHLETIC FEDERATION
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΙΒΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΡΟΜΕΩΝ
ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ 26/2/2023
Αυτοί οι Αγώνες θα διεξαχθούν στην Λίμνη Πλαστήρα Καρδίτσας
Αγαπητοί Αθλητές και αγαπητές, αθλήτριες και όσοι θα συμμετάσχουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου Βετεράνων Αθλητών Στίβου 2023, καλωσορίσατε στη Λίμνη Πλαστήρα, καλωσορίσατε στην Καρδίτσα, καλωσορίσατε στην ομορφότερη τοποθεσία της Ελλάδας.
Η Λίμνη Πλαστήρα είναι μια Ορεινή περιοχή των Αγράφων τεράστιας ομορφιάς και πλούσιας κληρονομιάς, που συνδυάζει την παράδοση, τη μνήμη με το παρελθόν, τη δημιουργικότητα με το μέλλον, μιας και είναι από τις πλέον αναπτυσσόμενες Τουριστικές Περιοχές της Πατρίδας μας.
Η Λίμνη Πλαστήρα είναι λίμνη που βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης στο Νομό Καρδίτσας. Είναι τεχνητή λίμνη και το επίσημο της όνομα είναι Λίμνη Ταυρωπού.
Η Λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία του νομού Καρδίτσας, περιτριγυρισμένη από τις κατάφυτες πλαγιές του ορεινού όγκου των Αγράφων. Η Λίμνη Πλαστήρα είναι το στολίδι του νομού Καρδίτσας και βρίσκεται 25χλμ. δυτικά από την πόλη της Καρδίτσας σε υψόμετρο 1.000 μέτρων.
Η θέση της είναι ιδιαίτερα προνομιακή καθώς απέχει 325χλμ. από την Αθήνα και 230χλ. από τη Θεσσαλονίκη.
Η Λίμνη Πλαστήρα είναι μία λίμνη που απλώνεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης. Η περιοχή οφείλει το όνομά της στην πληθώρα ελαφιών που ζούσαν κάποτε εκεί, καθώς νεβρός σημαίνει μικρό ελάφι. Η σύλληψη της ιδέας δημιουργίας τεχνητής λίμνης στην περιοχή, ανήκει στον σπουδαίο στρατηγό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, ο οποίος κατάγεται από το γραφικό Αγραφιώτικο χωριό Μορφοβούνι.
Το 1925 λοιπόν, ο Νικόλαος Πλαστήρας οραματίστηκε την κατασκευή ενός φράγματος, το οποίο θα εξασφάλιζε το κλείσιμο του Μέγδοβα ή Ταυρωπού ποταμού, παραπόταμου του Αχελώου, με αποτέλεσμα την άρδευση του Θεσσαλικού κάμπου ο οποίος το καλοκαίρι υπέφερε από λειψυδρία, την ύδρευση της Καρδίτσας και άλλων κοινοτήτων, καθώς και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την εκμετάλλευση της δύναμης του νερού. Όταν το 1935 που επισκέφθηκε την γενέτειρά του, και είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες στη περιοχή και την Μακεδονία από συνεχείς βροχοπτώσεις, βλέποντας τον χώρο φέρεται να είπε πως "εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη", απ' όπου και το πιο γνωστό της όνομα.
Εξαιτίας όμως της Κατοχής, η ιδέα του άργησε να υλοποιηθεί. Η κατασκευή του φράγματος ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 1955 και ολοκληρώθηκε το 1959, οπότε και άρχισε η πλήρωση του ταμιευτήρα με νερό από τους παραπόταμους του Ταυρωπού και με βρόχινο νερό. Η λίμνη Ταυρωπού που αργότερα μετονομάστηκε σε λίμνη Πλαστήρα καταλαμβάνει έκταση 25.000 στρεμμάτων και το βάθος της είναι περίπου 65μ. Το φράγμα είναι μία εντυπωσιακή τσιμεντένια κατασκευή με μήκος 220μ. και ύψος 83μ. Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις, που μία ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό οικοσύστημα έχει τόσο θετικά αποτελέσματα.
Η χρηματοδότησή της έγινε από χρήματα που χρωστούσε η Ιταλία στην Ελλάδα (πολεμικές επανορθώσεις) και την κατασκευή ανέλαβε γαλλική εταιρεία. Σήμερα τη διαχείριση του φράγματος έχει αναλάβει η ΔΕΗ. Πριν την κατασκευή της λίμνης, υπήρχε στο οροπέδιο το λεγόμενο αεροδρόμιο Νεράϊδας, που δημιουργήθηκε κατά την κατοχή από τους Άγγλους, όπου και προσγειώθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα το πρώτο συμμαχικό αεροπλάνο (Αύγουστος 1943).
Η λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται σε μία πανέμορφη τοποθεσία. Οι κατάφυτες από έλατα, οξιές και καστανιές πλαγιές των γύρω βουνών καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά της λίμνης δημιουργώντας μία εκπληκτική εικόνα. Το τοπίο είναι πραγματικά μαγευτικό.
Η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου, οι οποίοι αναζητούν τη χαλάρωση και την ηρεμία σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον μέσα στη φύση, αλλά και για όσους θέλουν να ζήσουν την περιπέτεια στα δάση και τις κορυφές των Αγράφων.
Η λίμνη Πλαστήρα θα σας γοητεύσει όποια εποχή κι αν την επισκεφθείτε. Τόσο το χιονισμένο τοπίο το χειμώνα, όσο και η καταπράσινη φύση την άνοιξη και το καλοκαίρι δημιουργούν ένα υπέροχο θέαμα.
Εκτός από την ανεπανάληπτη ομορφιά της λίμνης, η ευρύτερη περιοχή συγκεντρώνει πλήθος εντυπωσιακών αξιοθέατων. Θρησκευτικά μνημεία, ενδιαφέροντα μουσεία, πέτρινα γεφύρια, επιβλητικά σπήλαια, πυκνά δάση, γραφικά χωριά, σημεία που προσφέρουν πανοραμική θέα στη λίμνη και τα γύρω βουνά είναι λίγα μόνο από τα αξιοθέατα που θα σας γοητεύσουν.
Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν δεκάδες παραδοσιακά χωριά. Κάθε ένα έχει τη δική του ομορφιά και φυσιογνωμία, ενώ τα περισσότερα χαρίζουν εκπληκτική θέα στη λίμνη, τις γύρω βουνοκορφές και το θεσσαλικό κάμπο.
Η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί επίσης ιδανικό προορισμό για τους φυσιολάτρες, καθώς μπορούν να επιδοθούν σε πλήθος υπαίθριων δραστηριοτήτων στη λίμνη αλλά και στην περιοχή γύρω από αυτή. Υδάτινα σπορ, ψάρεμα, ποδήλατο βουνού, ιππασία, πεζοπορία, ορειβασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς, τοξοβολία είναι κάποιες από τις αθλητικές δραστηριότητες που μπορείτε να ασκήσετε, και μέσα από αυτές να χαλαρώσετε ερχόμενοι σε άμεση επαφή με τη φύση.
Γύρω από τη λίμνη έχουν δημιουργηθεί αξιόλογες τουριστικές εγκαταστάσεις. Εδώ θα βρείτε ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια για κάθε προτίμηση, ώστε να απολαύσετε μία ευχάριστη και άνετη διαμονή σε ένα μαγευτικό περιβάλλον. Επίσης, στα εστιατόρια και τις ταβέρνες της περιοχής θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε εκτός των άλλων τα νοστιμότατα εδέσματα της τοπικής κουζίνας.
Η αξεπέραστη φυσική ομορφιά της περιοχής, σε συνδυασμό με τα πολυάριθμα αξιοθέατα και τις αμέτρητες επιλογές που έχει κανείς για να περάσει ευχάριστα την ώρα του, έχουν αναδείξει τη λίμνη Πλαστήρα σε επίγειο παράδεισο. Αξίζει να την επισκεφθείτε για να θαυμάσετε τη μοναδική ομορφιά της και να ζήσετε πρωτόγνωρες εμπειρίες. Είναι βέβαιο πως θα θελήσετε να επιστρέψετε ξανά σ’ αυτό το μέρος.
Περιέχει 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έχει μέγιστο μήκος 12 χλμ., μέγιστο πλάτος 4 χλμ., η συνολική της επιφάνεια είναι 24 τ.χλμ., ενώ το μέγιστο βάθος της είναι γύρω στα 60 μ. και το ανώτατο υψόμετρο της είναι 750 μ. Το νερό της χρησιμοποιείται για ύδρευση της Καρδίτσας, για άρδευση του κάμπου και για ηλεκτροπαραγωγή, καθώς εκεί κοντά, στο χωριό Μητρόπολη, βρίσκεται και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 129,9 MWatt, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 10 Οκτωβρίου του 1962.
Στα χωριά γύρω από τη Λίμνη Πλαστήρα, αλλά και στις ορεινότερες πλαγιές των Αγράφων θα βρείτε μία πλούσια παραδοσιακή κουζίνα και πολλά αγνά ντόπια προϊόντα.
Στα εστιατόρια και τις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής θα απολαύσετε συναρπαστικά ψητά της ώρας, μαγειρευτά, γευστικά τοπικά ορεκτικά, αγριογούρουνο, λαγό στιφάδο, αρνάκι κλέφτικο, κόκορα κρασάτο, παραδοσιακά κεφτεδάκια, κοκορέτσι και κεμπάπ, συνοδεύοντάς τα με εξαιρετικό ντόπιο κρασί ή τσίπουρο.
Μερικές από τις ξεχωριστές γεύσεις της τοπικής κουζίνας είναι τα λουκάνικα, το πρασοσέλινο, η μπατζίνα, το πλαστό, η τηγανιά και διάφορες πίτες.
Όσο για τα γλυκά, μην παραλείψετε να γευτείτε το πιο χαρακτηριστικό της περιοχής, το ρετσέλι, που φτιάχνεται από κολοκύθι και μούστο.
Μπορείτε να δοκιμάσετε, ακόμη και να προμηθευτείτε εξαιρετικά τοπικά προϊόντα όπως τραχανά, χυλοπίτες, τυρί φέτα, γραβιέρα, τσαλαφούτι, πέστροφες, μέλι, γλυκά, τσίπουρο, κρασί και μαρμελάδες. Μπορείτε ακόμη να αγοράσετε όμορφα είδη λαϊκής τέχνης, ξυλόγλυπτα και διακοσμητικά αντικείμενα.
Το Μορφοβούνι είναι το χωριό Νικόλαου Πλαστήρα και έχει υψόμετρο 800μ. και είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Ορεινής Καρδίτσας και της Λίμνης Πλαστήρα.
Το Κρυονέρι με ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή και πεζοπορικά μονοπάτια που οδηγούν στο δάσος με τα έλατα, τους δρυς, τις καστανιές.
Τα Καλύβια Πεζούλας είναι ένα χωριό τουριστικά αναπτυγμένο με οργανωμένες παραλίες στις ακτές της λίμνης. Η Φυλακτή έχει 1200μ υψόμετρο και θέα στο ελατόδασος.
Το ένδοξο Νεοχώρι, πρωτεύουσα των Αγράφων τον 16 ο και 17 ο αιώνα, ακόμη διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Στο Νεοχώρι αξίζει να επισκεφτείτε το Βοτανικό κήπο που φιλοξενεί φυτά του οικοσυστήματος της περιοχής.
Το Μοσχάτο είναι ένα από τα ομορφότερα και γραφικά χωριά με μια μικρή πέτρινη γέφυρα και ένα καλντερίμι που οδηγεί στην πλατεία. Θα συναντήσετε επίσης τα χωριά Μούχα, Καστανιά, Λαμπερό και Άγιος Αθανάσιος.
Στα χωριά γύρω από τη Λίμνη Πλαστήρα οργανώνονται κάθε χρόνο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια.
«Λοκατζάρια» ή «Ρογκατσάρια» στις 5 Ιανουαρίου στο Μορφοβούνι. Πανάρχαιο έθιμο, κατά το οποίο οι νέοι επισκέπτονται τα σπίτια μεταμφιεσμένοι και λένε ειδικά κάλαντα ανάλογα με τους ενοίκους.
Το Σάββατο της Αποκριάς διοργανώνεται παραδοσιακό αγραφιώτικο γλέντι στο πολιτιστικό κέντρο Μορφοβουνίου με ζωντανή μουσική.
Το Πάσχα γιορτάζεται στην περιοχή με ιδιαίτερη ευλάβεια και παράδοση. Το βράδυ της Ανάστασης, στα περισσότερα χωριά, πραγματοποιείται το «Κάψιμο του Αφανού» (του Ιούδα),προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στήνεται στην πλατεία του χωριού ο «διπλός χορός» ή «χορός της αγάπης». Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα λαμβάνουν χώρα τα «σίγνα», ένα πανάρχαιο θρησκευτικό έθιμο.
Ετήσιο Αντάμωμα των απανταχού Μορφοβουνιωτών, που πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα της Πεντηκοστής στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Μορφοβουνίου. Προσφέρονται παραδοσιακά φαγητά, ντόπιο κρασί και τσίπουρο.
Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, γιορτή παραδοσιακής πίτας στα Κανάλια.
Πανηγύρι στο Μπελεκομίτη στις 30 Ιουνίου, ανήμερα των 12 Αποστόλων.
Πανηγύρι στο Νεοχώρι στις 17 Ιουλίου, ανήμερα της Αγίας Μαρίνας.
Πανηγύρι στα χωριά Καστανιά, Κρυονέρι, Νεοχώρι, Φυλακτή στις 19-20 Ιουλίου για τον εορτασμό του Προφήτη Ηλία.
Πανηγύρι στην Πεζούλα στις 27 Ιουλίου, ανήμερα του Αγίου Παντελεήμονα.
Το καλοκαίρι διοργανώνεται το Φεστιβάλ λιμνών Πλαστήρα και Σμοκόβου, το οποίο περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικά σεμινάρια και διαλέξεις, συναυλίες, και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και παραδοσιακά πανηγύρια.
Κάθε Αύγουστο διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις στα χωριά Κρυονέρι, Καρίτσα και Φυλακτή.
Γιορτή Κρασιού στο Μεσενικόλα στις 10-15 Αυγούστου. Η γιορτή λαμβάνει χώρα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο δάσος, συνοδεία ζωντανής μουσικής, ντόπιων ψητών και δωρεάν κρασιού.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, στο Μορφοβούνι, λαμβάνουν χώρα οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Πλαστήρεια», προς τιμήν του Νικόλαου Πλαστήρα. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, μουσικά αφιερώματα, αγραφιώτικο πανηγύρι, αναβιώσεις εθίμων, εκθέσεις, παραδοσιακά παιχνίδια, κλπ.
Το Δεκαπενταύγουστο, για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου λαμβάνουν χώρα πανηγύρια στα χωριά Νεοχώρι, Καρίτσα, Λαμπερό, Μπελοκομίτη, Φυλακτή, Μεσενικόλας, Μορφοβούνι και Πεζούλα.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελληνοπύργου διοργανώνει κάθε χρόνο τις εκδηλώσεις Ελληνοπύργεια, οι οποίες περιλαμβάνουν εκθέσεις ζωγραφικής, μουσικές βραδιές, ταινίες του κινηματογράφου, εκδηλώσεις για παιδιά και πολλά άλλα.
Το Δεκαπενταύγουστο διοργανώνονται πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις στο Λαμπερό, όπου λαμβάνει χώρα και ο Πανελλήνιος Διάπλους της λίμνης Πλαστήρα.
Πανηγύρι στα Καλύβια στις 19 Αυγούστου.
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στην Κερασιά, στις 20-24 Αυγούστου.
Εμποροπανήγυρη στο Μεσενικόλα στις 3-5 Σεπτεμβρίου.
Τον Οκτώβριο, γιορτή κάστανου στον Ελληνόπυργο, όπου προσφέρονται δωρεάν εδέσματα, γλυκά και κρασί.